Klaus Skytte fra Danmark er valgt som ny administrerende direktør for Nordisk Energiforskning i Oslo. Skytte er 49 år og PhD i økonomi fra Københavns Universitet og har siden 1996 arbejdet med miljø, klima og energi.

Klaus Skytte afløser Hans Jørgen Koch, som efter 4,5 år på posten har ønsket at gå på pension. Nordisk Energiforskning er en institution under Nordisk Ministerråd til støtte for energisamarbejdet i Norden.

– Med Klaus Skytte har vi fundet den helt rigtige øverste ledelse for Nordisk Energiforskning. Nordisk Energiforskning spiller en vigtig rolle indenfor klima og energi, som er centrale områder i den grønne omstilling af Norden til et af verdens mest integrerede og bæredygtige regioner. Klaus har en stærk forsknings- og lederprofil, og han har gennem tidligere projekter vist, at han kan skabe samfundsmæssig merværdi ved nordisk samarbejde, siger Paula Lehtomäki, Nordisk Ministerråds generalsekretær.

“En spændende tid i møde”

Klaus Skytte ser frem til sin nye rolle.

– Jeg er meget beæret over at få lov til at overtage en så vigtig institution som Nordisk Energiforskning, som med meget dygtige medarbejdere er på et højt niveau, og som allerede i dag har en vigtig rolle i udviklingen af det nordiske energisamarbejde. De nordiske landes lighed og tillid til hinanden gør at vi kan og tør samarbejde, men det er vores forskelligheder som gør samarbejdet stærkt og muliggøre en hurtig og bæredygtig omstilling, siger Skytte.

– Vi går en spændende tid i møde med yderligere vægt på klima. Det er en udfordring og samtidig et window-of-opportunities.  Norden har af nogen, muligheden for at gå forrest mod et klimaneutralt samfund. Vores erfaringer fra eksempelvis vindenergi har vist, at vi kan lave en grøn omstilling og samtidig finde styrkepositioner som øger vores konkurrencekraft. Desuden skal vi sikre en social ligeværdig omstilling som ikke skævvrider mellem befolkningsgrupper. Det kræver omtanke, handling og ikke mindst samarbejde. Jeg glæder mig til at være med til at danne et vidensgrundlag via Nordisk Energiforskning, som kan bruges til de strategiske og politiske beslutninger dette kræver.

Om Klaus Skytte:

Klaus Skytte er PhD i økonomi fra Københavns Universitet. Han har siden 1996 arbejdet med miljø, klima og energi – både indenfor Norden og i internationale sammenhæng. Klaus er 49 år og kommer fra en stilling som forskningsleder af Energiøkonomi og Regulering på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Klaus har desuden være medlem af Energiklagenævnet, han har været Danmarks nationale ekspert i det internationale ISGAN-samarbejde om Smart Grids, samt han har siddet i bestyrelsen og ledet et program under den Europæiske Energiforskningsalliance ERRA.